zagori(l)

Περιγραφή


Τα  Ζαγοροχώρια αποτελούν έναν από τους κυριότερους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.  Τα Ζαγόρια, ή Ζαγοροχώρια αποτελούν ένα σύμπλεγμα 46 ορεινών χωριών στη περιοχή του Ζαγορίου της Ηπείρου, εξ ου και η ονομασία τους. Αυτά εκτείνονται σε μια περιοχή μήκους 90 χλμ. από δυτικά προς ανατολικά και πλάτους περίπου 40 χλμ. από Βορρά προ Νότο και που κατανέμονται σε τρεις περιοχές στο Κεντρικό Ζαγόρι, το Ανατολικό, ή Βλαχοζάγορα και το Δυτικό

Δυτικό Ζαγόρι


Βρίσκεται βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει τα υπέροχα χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, που είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι.

Το Πάπιγκο είναι από τα πιο φημισμένα χωριά του Ζαγορίου και χωρίζεται σε δυο οικισμούς, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο που βρίσκονται φωλιασμένοι στην βάση της Αστράκας στο Δυτικό Ζαγόρι.

Στο Μεγάλο Πάπιγκο θα βρείτε εκκλησίες, παλιά αρχοντικά από άσπρη πέτρα καθώς και πολυάριθμα λιθόστρωτα σοκάκια.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εκκλησίες
Ο ναός του Αγίου Βλασίου, του προστάτη των ποιμένων, χτίστηκε το 1852 στην θέση ενός παλαιότερου ναού του 908. Ο ναός είναι χτισμένος με σπάνια αρχιτεκτονική και διαθέτει αγιογραφίες 100 ετών.

Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι σας οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1774 και ανακαινίστηκε το 1880. Στο εσωτερικό του έχει ιδιαίτερο διάκοσμο με σπάνιες εικόνες ενώ εντυπωσιακό είναι και το καμπαναριό του, που έχει ύψος 10 μέτρα.

Άλλες εκκλησίες που μπορείτε να επισκεφθείτε στο Μεγάλο Πάπιγκο είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου,  της Κοίμησης της Θεοτόκου του 18ου αιώνα και τα ξωκλήσια του Αγίου Χριστόφορου που βρίσκεται σε προνομιακή θέση με υπέροχη θέα και του Αϊ Λιά.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Βιβλιοθήκη Μιχ. Αναγνωστόπουλου
Η Βιβλιοθήκη του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου βρίσκεται στο Μεγάλο Πάπιγκο στο Δυτικό Ζαγόρι και πρόκειται για προσωπική του συλλογή. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 1250 τόμους βιβλίων, τα περισσότερα ξενόγλωσσα αφού τα Ελληνικά λεηλατήθηκαν κατά την περίοδο της κατοχής.

Όλα τα βιβλία έχουν εκδοθεί ανάμεσα στο 1750 και το 1906.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο

Περίπου 500 μέτρα πριν φτάσετε στο Μικρό Πάπιγκο βρίσκεται το ρέμα του Ρογκόβου και μια πινακίδα που σας πληροφορεί σχετικά με τις κολυμπήθρες. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι θα βρεθείτε στις πρώτες κολυμπήθρες όπου ουσιαστικά στενεύει το ρέμα και μετατρέπεται σε μικρό φαράγγι.

Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να κολυμπήσετε ή να ξεκουραστείτε σε μια από τις κολυμπήθρες.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Δρακόλιμνη Γκαμήλας
Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας βρίσκεται στην Τύμφη σε υψόμετρο 2.100 μέτρων. Βρίσκεται μέσα σ’ ένα μοναδικό φυσικό τοπίο και αποτελεί δημοφιλή ορειβατικό προορισμό. Η αλπική λίμνη έχει μόνιμο νερό και Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι οι Αλπικοί Τρίτωνες (Triturus alpestris), ένα σπάνιο είδος αμφιβίου που μοιάζει με μικρό δράκο.

Στην Λίμνη μπορείτε να φτάσετε μετά από 4 περίπου ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο ενώ απέχει 1 ώρα από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας.

 

 

Το Μικρό Πάπιγκο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το επιβλητικό όρος Τύμφη. Εκεί θα σας εντυπωσιάσει το εξάγωνο καμπαναριό του Αγίου Βλάσιου, οι κολυμπήθρες καθώς και η φυσική πισίνα με τα πεντακάθαρα νερά της, που σχηματίζεται στο δρόμο για το Μικρό Πάπιγκο.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εκκλησίες
Ο ναός των Ταξιαρχών είναι η μοναδική εκκλησία που υπάρχει στο Μικρό Πάπιγκο και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Υπολογίζεται ότι χτίστηκε στην σημερινή της μορφή τον 18ο αιώνα ενώ στο εσωτερικό της υπάρχουν παλιές ξεχωριστές εικόνες. Το τέμπλο της είναι πολύ παλιό και έχει περίτεχνο διάκοσμο.

 

 

ΑΡΙΣΤΗ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Πλατεία

Η όμορφη Αρίστη, είναι το κύριο κεφαλοχώρι που θα συναντήσετε εξερευνώντας το Δυτικό Ζαγόρι και απέχει 48 χλμ. από τα Ιωάννινα. Θα σας εντυπωσιάσει η επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, η παλιά βρύση και τα παραδοσιακά καφενεία στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας που είναι χτισμένο στην άκρη του βράχου μιας σπηλιάς, πάνω από το ποτάμι και τη γέφυρα στον ποταμό Βοϊδομάτη, γύρω στο 1579.


Στην γραφική κεντρική πλατεία της Αρίστης θα βρείτε πολλά παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες για να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας.

ΑΡΙΣΤΗ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Στην κεντρική πλατεία της Αρίστης βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1718. Πρόκειται για μια επιβλητική εκκλησία με ένα εντυπωσιακό πανύψηλο καμπαναριό.

ΑΡΙΣΤΗ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Μονή Σπηλιώτισσας
Το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας είναι χτισμένο επάνω σε βράχο, στην αριστερή όχθη του Βοϊδομάτη ποταμού. Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από την Αρίστη στο Πάπιγκο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Κατά τον Ι. Λαμπρίδη το μοναστήρι χτίστηκε το 1579 ενώ επιγραφές που σώζονται αναφέρουν ότι χτίστηκε το 1665 από τους μοναχούς Ιωακείμκαι Σωφρόνιο και το αγιογράφησε ο μοναχός Παρθένιος το έτος 1673.

Στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας κατέφευγαν οι κάτοικοι όταν κινδύνευαν από τους Τούρκους ενώ μεγάλη ακμή και φήμη απέκτησε η μονή στα τέλη του 17ου αιώνα και στις αρχές του 18ου αιώνα.

Το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι άριστης τέχνης του 17ου αιώνα ενώ το ηγουμενείο έχει διακόσμηση με φυτικές παραστάσεις, έργο του Χιονιαδίτη ζωγράφου Γ. Αναστασίου που το ζωγράφισε το Μάρτιο του 1874.

Οι τοιχογραφίες της μονής χρονολογούνται από το 1673 και είναι έργο των ζωγράφων Ιωάνη, Δημητρίου και Γεωργίου.

Το μοναστήρι διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση εξαιτίας των διαδοχικών εργασιών συντήρησης των τελευταίων χρόνων. Η μονή, αν και αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής.

ΑΡΙΣΤΗ  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Βοϊδομάτης Ποταμός
Ο επίγειος παράδεισος που δημιουργεί το ανεπανάληπτο τοπίο του Βοϊδομάτη ποταμού θα σας μαγέψει! Ο Βοϊδομάτης ποταμός πηγάζει από το φαράγγι του Βίκου και συναντάει τον Αώο ποταμό στον κάμπο της Κόνιτσας.

Είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια που έχει πεντακάθαρα νερά και το νερό του είναι πόσιμο. Τα καταγάλανα νερά του έχουν σταθερή θερμοκρασία 4 βαθμών κελσίου όλο το χρόνο και σας προκαλεί να κάνετε μια βουτιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Περπατήστε στα μονοπάτια στις όχθες του ποταμού και απολαύστε την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που συνθέτουν τα πλατάνια και τα πέτρινα γεφύρια που υπάρχουν σε κάποια σημεία.

Ο Βοϊδομάτης ποταμός προσφέρεται για extreme sports όπως rafting, canoe, kayak και άλλα αθλήματα που θα σας διασκεδάσουν ενώ συγχρόνως θα σας αιχμαλωτίσει και η ομορφιά της φύσης.

 

Κεντρικό Ζαγόρι 


Βρίσκεται βόρεια από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει ξεχωριστά χωριά, όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι, τα γνωστά Βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα), οι Κήποι, το Δίλοφο, οι Ασπράγγελοι και το Κουκούλι, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι και οι Νεγάδες, τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά), καθώς και τα χωριά Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διπόταμο,  Φραγκάδες και Λεπτοκαρυά.

 

 

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΑΞΙΟΤο Μονοδένδρι, βρίσκεται σε υψόμετρο 1060 μ. στο κεντρικό Ζαγόρι και απέχει 39 χλμ. από τα Ιωάννινα. Η υπέροχη τοποθεσία του και η περίφημη αρχιτεκτονική του θα σας μαγέψει. Περπατήστε σε πλακόστρωτα καλντερίμια, δείτε τη μεγάλη πλατεία του χωριού, τα πετρόχτιστα αρχοντικά και τις εκκλησίες του Αγίου Μηνά και του Αγίου Αθανασίου. Αξίζει να περπατήσετε μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής όπου θα σας ενθουσιάσει με την απίστευτα όμορφη θέα και θα θαυμάσετε και το μοναδικό φαράγγι του Βίκου, το οποίο βρίσκεται στο βιβλίο GUINESS ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα.ΘΕΑΤΑ/Φαράγγι του Βίκου
Το αριστούργημα της φύσης, το Φαράγγι του Βίκου, θα σας προκαλέσει δέος ενώ θα θαυμάσετε το άγριο επιβλητικό του τοπίο σε συνδυασμό με την θέα που προσφέρει.

Το φαράγγι του Βίκου διασχίζει το δυτικό και το κεντρικό Ζαγόρι ξεκινώντας από το χωριό Βίκος και καταλήγοντας στο χωριό Κήποι. Το φαράγγι έχει μήκος 12 χλμ. περίπου και κατέχει ρεκόρ Guiness σαν το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο –μόλις 1100 μέτρα- και με βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα.

Η κατάβαση στο φαράγγι γίνεται μέσω μονοπατιών που ξεκινούν από κάποια Ζαγοροχώρια όπως το Μονοδένδρι, η Βίτσα, ο Βίκος, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Η θέα από ορισμένα σημεία όπως το χωριό Βαρδέτο και από τη θέση Οξιά είναι μαγευτική.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια χαράδρα που στην κοίτη της ρέει ο ποταμός Βίκος ενώ στο τέλος της έχει τις πηγές του ο ποταμός Βοϊδομάτης.

Το φαράγγι του Βίκου μαζί με το Βοϊδομάτη ποταμό αποτελούν τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου.

Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές περιηγητών, με διάρκεια 5 ωρών για έμπειρες ομάδες, προσφέροντας ανεπανάληπτες εικόνες.

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εκκλησίες
Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείται από το 1801 βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο ναός είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και αναστηλώθηκε με δαπάνη των αδελφών Ριζάρη. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική και διαθέτει αξιόλογες αγιογραφίες του 19ου αιώνα.

 

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Μοναστήρια
Η ιερά Μονή του Αγίου Μηνά βρίσκεται στην είσοδο του καλντεριμιού που οδηγεί στην καρδιά του Μονοδενδρίου. Το μοναστήρι διαθέτει εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες που έχουν γίνει από τους ζωγράφους Μιχαήλ και το γιό του Κωνσταντίνο το 1620. Άρα η κατασκευή της μονής είναι πολύ πριν από το 1620.

Το τέμπλο της μονής είναι από τα ωραιότερα της Ηπείρου και είναι κατασκευασμένο το 1782.

Πάνω από την χαράδρα του Βίκου, σ’ ένα φυσικό πλάτωμα βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ένα ίσως από τα πιο όμορφα μοναστήρια της Ελλάδας.

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Αρχαίος Οικισμός Μολοσσών

Ανάμεσα στη Βίτσα και το Μονοδένρι, στη θέση Γενίτσαρη, εντοπίστηκε ο αρχαίος Μολοσσικός οικισμός το 1965.

Ο Μολοσσικός οικισμός χρονολογείται μεταξύ του 9ου και 4ου αιώνα π.Χ. και περιλαμβάνει μολοσσιακό οικισμό και δυο νεκροταφεία.

Στο νεκροταφείο του οικισμού βρέθηκαν 26 τάφοι του 8ου – 4ου αιώνα και 151 τάφοι του 9ου – 4ου αιώνα π.Χ. Τα κτερίσματα των τάφων ήταν μαχαίρια, ξίφη, όπλα και αιχμές δοράτων στους ανδρικούς τάφους, ενώ στους τάφους των γυναικών βρέθηκαν κοσμήματα, περιδέραια, δακτυλίδια κ.α.

Σε όλους τους τάφους βρέθηκαν Αττικά και Κορινθιακά αγγεία του 6ου – 4ου  π.Χ. αιώνα και χάλκινα σκεύη.

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Πέτρινοι Πύργοι Οξιάς
Αριστερά του χωριού βρίσκονται οι πέτρινοι πύργοι της Οξιάς και οι παράπλευρες σπηλιές στα βράχια του φαραγγιού που αποτελούσαν καταφύγιο για τους κατοίκους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

ΚΗΠΟΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη
Στους Κήπους λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη, το οποίο φιλοξενεί αξιόλογα εκθέματα. Το μουσείο στεγάζεται σε τρία παραδοσιακά αρχοντικά. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει 40.000 περίπου εκθέματα από την καθημερινή ζωή στα Ζαγοροχώρια, τα οποία συνέλεξε με προσωπική εργασία ο Αγάπιος Τόλης.

ΚΗΠΟΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Γεφύρια
Οι Κήποι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «το χωριό των γεφυριών», καθώς εδώ υπάρχουν πολλά περίτεχνα λίθινα τοξωτά γεφύρια, ορισμένα από τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Το γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό είναι ένα πανέμορφο τρίτοξο γεφύρι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Η ονομασία Καλογερικό οφείλεται στον ηγούμενο Σεραφείμ από τη μονή του Προφήτη Ηλία, ο οποίος το έχτισε με πέτρα ενώ μέχρι τότε ήταν ξύλινο. Το 1863, οι Αλέξης και Ανδρέας Πλακίδας επισκεύασαν το γεφύρι

Το γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορη είναι ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι, που χτίστηκε το 1750. Το όνομά του οφείλεται στον ευεργέτη του. Δίπλα στο γεφύρι βρίσκεται η σπηλιά του λήσταρχου Νταβέλη, ενώ παραδίπλα υπάρχει μία ξύλινη σκάλα, την οποία διέσχιζαν φορτωμένες με πυρομαχικά και εφόδια οι γυναίκες της Πίνδου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Κήποι είναι ένα πανέμορφο χωριό στο κέντρο του Ζαγορίου. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο και βρίσκεται 39 χλμ. από τα Ιωάννινα. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι κήποι του που ανάμεσά του κυλάει ένα ποτάμι στολισμένο με πέτρινα γεφύρια.Άλλα γεφύρια που μπορείτε να επισκεφθείτε στους Κήπους είναι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, του Μύλου, του Πιτσώνη, της Ντόβρης και του Μερισσιού.

ΚΗΠΟΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εκκλησίες
Στους Κήπους υπάρχουν αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε. Ανάμεσά τους, η Μονή Μπάγιας που χτίστηκε το 1841, ο ναός του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 1779 και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

 

Βρίσκεται βορειοανατολικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει όμορφα χωριά όπως: τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.

 

 

 

Ανατολικό Ζαγόρι 


Βρίσκεται βορειοανατολικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει όμορφα χωριά όπως: τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.

Η Βοβούσα είναι μια μαγευτική εμπειρία για όποιον την επισκέπτεται πρώτη φορά. Είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό στην Ανατολική πλευρά του Ζαγορίου και απέχει μόλις 77 χλμ. από τα Ιωάννινα. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μ. και τη διαρρέει ο ποταμός Αώος. Στο μέσο του χωριού θα θαυμάσετε το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι που συνδέει τις δυο όχθες καθώς και το πλούσιο δάσος της Βοβούσας που αποτελεί ένα κομμάτι του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου.

Στη σκιά των προβολέων της δημοσιότητας και της τουριστικής ανάπτυξης του Δυτικού Ζαγορίου, ζει σε ρυθμούς χαλαρούς και αναπνέει αέρα που μυρίζει χωριό ένα άλλο Ζαγόρι, το ανατολικό. Εκείνο που είναι πιθανότερο να σου έχει ξεφύγει. Εκείνο που λατρεύουν όσοι αναζητούν προορισμούς εκτός πεπατημένης. Αυθεντικούς.

Εκείνο που μπορεί να μην έχει πολυτελείς ξενώνες και hip εστιατόρια, έχει όμως πανέμορφα, λιλιπούτεια χωριά, ανέγγιχτα από το χρόνο φυσικά τοπία και χαρακτήρα. Παραδοσιακά, πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια που καταλήγουν σε γραφικές πλατείες, πέτρινες και μαρμάρινες βρύσες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, περίτεχνα ξωκλήσια, τοξωτά γεφύρια – κορνίζες των καταγάλανων ποταμών που το διασχίζουν και απαράμιλλη θέα στις καταπράσινες πλαγιές που το περιστοιχίζουν, όλα συνθέτουν ένα τοπίο βγαλμένο θαρρείς από τα παραμύθια εκείνα που μιλούσαν για μαγεμένα δάση στα οποία κατοικούσαν νεράιδες.

Η περιήγηση ξεκινά από τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα, του ποταμού που, ακόμη και αν δεν έχετε ακούσει ποτέ το όνομά του, έχετε αναμφίβολα δει να πρωταγωνιστεί σε φωτογραφίες της περιοχής, χάρη σε ένα από τα ομορφότερα ηπειρώτικα γεφύρια που τον πλαισιώνει, το κτισμένο το 1875 γεφύρι της Τσίπιανης. Πέντε κουκλίστικα χωριά στις όχθες του διεκδικούν όσο από τον χρόνο σας μπορείτε να τους αφιερώσετε.

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ευρύτερης περιοχής, τοΓρεβενίτι, κτισμένο σε υψόμετρο 980 μέτρων, απολαμβάνει πανοραμική θέα στα διάσημα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου και την αρχαιότερη μονή της περιοχής, τη Mονή Bοτσάς, γνωστή και ως Παναγιά Πωγωνιώτισσα. Πολύ κοντά της, η αρχαία Ακρόπολη Γρεβενιτίου προσφέρει το απαραίτητο sightseeing για τους… ιστοριοδίφες, ενώ τα καταπράσινα δάση που πλαισιώνουν το χωριό ενδείκνυνται για ατελείωτες πεζοπορίες.

Ανηφορίζοντας λίγο ακόμη, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, συναντάμε το πανέμορφο Ελατοχώρι. Ένα γραφικό χωριουδάκι όλο τρεχούμενα νερά, κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Τσούκα Τζίνα. Στην πλακόστρωτη πλατεία του θα καθίσετε για ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, στη σκιά της περίτεχνης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Τρία ακόμη χωριά, κρυμμένα πίσω από πυκνή βλάστηση, το Μακρίνο, με την αρχαία Ακρόπολη, το Φλαμπουράρι, στα πόδια του βουνού Τσούκα Ρόσσα, και το Τρίστενο, με τον παραδοσιακό του νερόμυλο, ολοκληρώνουν την έκπληξη της κοιλάδας του Βάρδα.

Κι από εκεί, στην έτερη κοιλάδα της περιοχής, εκείνη του Ζαγορίτικου, του ποταμού που δημιουργεί, μαζί με τον Μετσοβίτικο τον οποίο συναντά σε κάποιο σημείο της διαδρομής του, τον Άραχθο. Τέσσερα χωριά που αποπνέουν άρωμα εποχής διακόπτουν, με το κόκκινο των κεραμιδένιων στεγών και την γκριζωπή πέτρα των σπιτιών τους, το απέραντο πράσινο της κοιλάδας: ο Ανθρακίτης, οι Καρυές, το Καβαλλάρι και η αρχοντική –αν και σχεδόν εγκαταλελειμμένη– Δόλιανη.

Η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη της περιοχής, και σταρ του Ανατολικού Ζαγορίου, είναι η πανέμορφη Βωβούσα, κτισμένη στις όχθες του Αώου, στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι το πέτρινο μονότοξο γεφύρι που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, και το οποίο χρονολογείται από το 1748. Από τη Βωβούσα ξεκινούν τα μονοπάτια που οδηγούν στην καρδιά της ειδυλλιακής Βάλια Κάλντα, αλλά και στο ξακουστό Αρκουδόρεμα –όπου ναι, υπάρχει πιθανότητα να συναντήσετε καφέ αρκούδες.

Άλλα χωριά που αξίζει να εντάξετε στη διαδρομή σας είναι το Δεμάτι, για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα ολόκληρου του Ανατολικού Ζαγορίου από την Κορυφή του Προφήτη Ηλία στα 1.100 μέτρα, ο Καστανώνας, για να διασχίσετε ένα ακόμη χαρακτηριστικό τοξωτό γεφύρι, αυτό του Δρογανίου, και η Ιτέα, για να αφεθείτε να σας συνεπάρει το καταπράσινο τοπίο που την περιβάλλει και να φωτογραφίσετε –για εκατομμυριοστή φορά– το πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά.

Βέβαια, πολύ περισσότερο από το υπόλοιπο Ζαγόρι, το κομμάτι του αυτό δεν χωρά σε χάρτες και προκαθορισμένες διαδρομές. Θα το εξερευνήσετε μόνοι σας, για να ανακαλύψετε τις μυστικές γωνιές του, τα απάτητα σημεία του, τα ανέγγιχτα από το χρόνο τοπία που δεν φιγουράρουν σε glossy εξώφυλλα περιοδικών και πόστερ ταξιδιωτικών γραφείων, αλλά περιμένουν τον επισκέπτη που θα αφιερώσει χρόνο για να τα ανακαλύψει. Ακριβώς εδώ κρύβεται όλη η γοητεία τους.

 

 

Πώς θα φτάσετε στα Ζαγοροχώρια 

 


 

 Στα Ζαγοροχώρια θα πάτε Οδικώς τα Ιωάννινα απέχουν 445 χλμ από την Αθήνα και 370 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Μόλις  φτάσετε στα Γιάννενα ακολουθείτε την εθνικη οδό Ιωαννίνων – Κόνιτσας στο 19ο χλμ θα δείτε σήμανση για τα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου, αν δε στρίψετε σ’αυτό το σημείο, συνεχίζετε και αφού περάσετε το Καλπάκι θα δείτε σήμανση προς Μεγάλο, Μικρό Πάπιγκο και τα άλλα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα στα Ζαγοροχώρια


Δήμος Κεντρικου Ζαγορίου (Ζαγοροχώρια): (+30) 26530 22536
Κοινότητα Πάπιγκου (Ζαγοροχώρια): (+30) 26530 41931
Τουρ. Αστυνομία Ιωαννίνων (Ζαγοροχώρια): (+30) 2651025673
Νοσοκομείο (Ζαγοροχώρια): (+30) 26510 80111

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here